Afbeeldingen komen in vele soorten en maten. Deze handleiding gaat vooral over de soorten. Denk aan jpg, png, pdf. In deze handleiding leggen we uit welke je wel en niet kan gebruiken op je website en hoe je de overige afbeeldingen alsnog geschikt kan maken.

Direct geschikte afbeelding

Onderstaande afbeeldingen zijn geschikt voor het gebruik op websites:

JPG, JPEG

JPG bestanden vind je vooral bij foto's. Het is het standaard formaat wat gebruikt wordt door digitale camera's en smartphones.

PNG

PNG afbeeldingen zijn vergelijkbaar met JPG afbeeldingen, met als grootste verschil dat ze deels transparant kunnen zijn. PNG wordt veel gebruikt door designers die de afbeelding op maat maken voor websites.

GIF

GIF abeeldingen zijn vooral heel populair op social media. Dit komt omdat ze bewegende beelden kunnen bevatten.

SVG

SVG afbeeldingen zijn eigenlijk (ingekleurde) lijntekenen. Ze hebben als voordeel dat ze op elk formaat getoond kunnen worden en altijd scherp blijven, hoe groot je ze ook maakt. SVG afbeeldingen zijn vooral populair als logo of bij iconen.

Afbeeldingen omzetten naar JPG of PNG

De volgende afbeeldingstypes zijn niet direct geschikt voor gebruik op websites. Ze zijn met programma's als Photoshop of Gimp (gratis) echter wel om te zetten naar jpg of png.

PDF

PDF wordt vooral gebruikt voor het uitwisselen van documenten. Soms worden afbeeldingen echter ook gedeeld in dit formaat.

PSD, PDB

Dit zijn bestanden die gemaakt zijn in Photoshop. Ze kunnen via Photoshop worden omgezet naar een png of jpg. In veel gevallen is dit echter ook mogelijk met Gimp.

 

EPS omzetten

EPS bestanden kunnen niet worden omgezet binnen Photoshop of Gimp. De EPS bestanden zijn gemaakt in Illustrator. Ze kunnen met Illustrator worden omgezet naar jpg of png, maar ook naar svg.

De meeste EPS bestanden kunnen ook met Inkscape (gratis) worden omgezet naar jpg, png of svg.