Formulier velden beheren

Deze handleiding legt uit hoe je velden in een formulier kan toevoegen, aanpassen en verwijderen. Hoe je formulier aanmaakt om de velden in te beheren lees je in de handleiding over het aanmaken van formulieren.

Velden in een formulier

Als je je muis boven een formulier in de formulierlijst houdt zie je rechts een aantal knoppen. Eén van de knoppen is de knop velden. Door op deze knop te klikken open je de lijst met velden die binnen dit formulier vallen.

In deze lijst zie je het veld Datum en Tijd. Dit veld is niet zichtbaar in het uiteindelijke formulier. In dit veld wordt bij elke inzending het moment opgeslagen waar op de inzending plaatsvond. Het is dus het beste dit veld te laten staan.

Veld toevoegen

Om een veld toe te voegen houd je je muis boven de blauwe balk boven de lijst met velden. Rechts verschijnen dan knoppen. Klik op de plus om een knop toe te voegen.

Nadat je op de plus klikt zie je het eerste scherm om een veld mee toe te voegen. Je hebt hier twee opties. In de linkerkolom kan je kiezen om een veld toe te voegen op basis van wat je van de gebruiker of bezoeker wilt weten. Op basis van wat je wilt weten wordt het juiste formulierveld samengesteld. Dit is de aanbevolen methode.

Mocht de informatie die je wilt vragen niet in de linkerkolom staan kan je in de rechterkolom kiezen voor het type veld wat je wilt toevoegen. In het volgende scherm kan je dan meer informatie over het veld toevoegen.

Hoe het formulier voor een nieuw veld er uit ziet verschilt naargelang de gekozen webwaarde of veldtype. Een veld wat altijd ingevuld moet worden is het label. Het label geeft aan de bezoeker aan wat er in het veld ingevuld moet worden. Als er in het vorige scherm is gekozen voor een webwaarde staat er al een suggestie voor een Label.

Keuzevelden

Als er een keuzeveld wordt toegevoegd dien je een lijst met opties te kiezen en de Null optie tekst op te geven. De Null optie is de tekst die getoond wordt als er nog geen keuze is gemaakt. Voorbeeldn van Null teksten zijn "Maak een keuze" of "Selecteer een land". Als de Null optie tekst niet wordt ingevuld staat automatisch de eerste optie uit de lijst met opties geselecteerd.

Webwaarde naam

Als er een webwaarde naam wordt ingevuld dan kan de waarde uit de inzending hetgebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tekst van een bedankmail of in de uitwisseling met een extern systeem.

Velden aanpassen

Als je een veld wilt aanpassen klik je op het veld. het formulier om het veld te bewerken zie je verschijnen. Pas aan wat je aan wilt passen en klik op opslaan.

Volgorde velden aanpassen

Als je de volgorde van velden aan wilt passen klik je op een veld en houd je je muis ingedrukt. Daarna sleep je het veld naar de plek waar je deze wilt hebben. Zodra je je muis loslaat is het veld verplaatst.

Velden verwijderen

Als je een veld wilt verwijderen houd je je muis boven het veld. Rechts verschijnen van knoppen. Klik op het prullenbakje om het veld te verwijderen.

LET OP: als je een veld verwijderd worden ook alle gegevens die bezoekers in dit veld hebben ingevuld verwijderd. Deze gegevens zijn niet later weer te herstellen.