Webanizr Logo
Open / sluit menu

De tekst editor is op diverse plekken in zowel de front- als de back-end beschikbaar. De tekst editor is bedoelt voor het opmaken van tekst. Denk aan het aanbrengen van structuur door middel van koppen of navigatie door middel van linkjes. Ook kan de tekst zelf worden opgemaakt door deze bijvoorbeeld vetgedrukt of schuingedrukt te maken.

De tekst editor bied ook de mogelijkheid tot het plaatsen van afbeeldingen. In de meeste gevallen is het plaatsen van afbeeldingen middels de front-end editor aanbevolen. Afbeeldingen die toegevoegd worden met de front-end editor werken standaard al responsive.

Onderwerpen in deze handleiding:

Tekst opmaken

In de afbeelding rechts worden de knoppen getoond die je kunt gebruiken om de tekst op te maken. Van links naar rechts:

  • De knop met de B kan gebruikt worden om de tekst vetgedrukt (bold) te maken.
  • De knop met de I kan gebruikkt worden om de tekst schuingedrukt (italic) te maken.
  • De knop met de U kan gebruikt worden om tekst te onderstrepen (underline).
  • De knop met de S kan gebruikt worden om een streep door de tekst te zetten (strike).
  • De twee knoppen met de X maken van de tekst sub- en super-script. De tekst wordt getoond zoals de 2 ten opzichte van de x. Subscript toont de tekst lager en kleiner, superscript toont de tekst boven en kleiner.

Opmaak verwijderen

Met de laatste knop Tx uit de afbeelding kan de opmaak van de geselecteerde tekst worden verwijderd. Let wel op: alle opmaak wordt verwijderd, niet alleen de opmaak zoals vetgedrukt of onderstreept.

Tekst opmaken

Werken in volledig scherm

Met de knop met vier pijltjes (zie afbeelding rechts) zet je de tekst editor op volledig scherm. Dit is een stuk overzichtelijker, zeker als je aan lange teksten werkt. 

Door nogmaals op de knop te klikken ga je weer terug naar het "gewone" scherm.

Werken in volledig scherm

Uitlijning

De tekst editor ondersteund 4 versies van uitlijning:

  • Tekst links uitlijnen (eerste knop uit de afbeelding)
  • Tekst in het midden uitlijnen (tweede knop uit de afbeelding)
  • Tekst rechts uitlijnen (derde knop uit de afbeelding)
  • Tekst zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant uitlijnen (4e knop uit de afbeelding)
Tekst uitlijning

Een link maken of verwijderen

Als je een link naar een andere pagina of een te downloaden bestand wilt maken, selecteer dan de tekst die gebruikt zal worden. Klik daarna op het knopje wat er uit ziet als een kleine ketting (zie eerste knop uit de afbeelding). Dit opent de popup om een link mee te maken.

 

 

Link maken of verwijderen

Link naar een pagina of andere website

Als de link naar een andere pagina of website moet verwijzen, pak dan de url in het veld "URL". Hierna klik je op "OK" om de link te maken.

Sommige websites zijn voorzien van een beveiligingscertificaat. Als je een link maakt naar een website met een beveilingscertificaat, zet dan het protocol op https://. Dit is ook van toepassing als je eigen website is voorzien van een certificaat je een link wilt maken naar een andere pagina.

Link naar een bestand

Wil je een link maken waarmee bezoekers een bestand kunnen downloaden? Gebruik dan de "klik hier om een link te maken naar een bestand" knop. Deze optie opent de bestandenpopup waar je een bestand kan uploaden of selecteren. Zodra je het bestand hebt geselecteerd wordt de url ingevuld in het veld URL. Je kan dan op "OK" klikken om de link te maken.

Meer over de bestandenpopup lees je in de handleiding over bestanden selecteren.

Link naar een e-mail adres

Om een link te maken naar een e-mail adres kies je bij Linktype voor E-mail. Vul daarna het e-mail adres in waarnaar je wilt verwijzen. Eventueel kan je ook een onderwerp en een voorbeeld stukje inhoud voor de e-mail opgeven.

 

link naar andere pagina

Link openen in een nieuwe tab

Om een link te laten openen in een nieuwe tab klik je na het invullen van de url op de tab "Doelvenster". Hier kies je als doelvenster voor de optie "Nieuw venster (_blank).

link doel instellen

Link verwijderen

Om een link te verwijderen zet je eerst je cursur op de link. Je hoeft hiervoor niet de hele link te selecteren. Daarna klik je op de knop die er hetzelfde uitziet als de knop om een link mee te maken, mar dan met een kruisje er bij (2e in de afbeelding). De link wordt dan verwijderd.

link verwijderen

Interne link

Om een interne link te maken selecteer je eerst tekst op de plek in de pagina waar je naar toe wilt verwijzen. Dit kan de kop van een nieuw hoofdstuk zijn of het eerste woord van een paragraaf. Klik na het selecteren op de knop met het vlaggetje. In de popup die dan verschijnt type je de naam voor de interne link. Gebruik hiervoor alleen kleine letters en geen spatie, bijvoorbeeld "mijninternelink".

Zodra je de interne link hebt aangemaakt kan je er naar verwijzen door een # achter de url te zetten en daarna de naam van je interne link. Bijvoorbeeld https://webanizr.nl/mijnpagina#mijninternelink. Als een bezoeker deze link opent scrolt de pagina direct naar de plek met de interne link.

interne link

Afbeelding invoegen

Om een afbeelding in te kunnen voegen ga je eerst op de plek staan in de tekst waar je de afbeelding wilt hebben. Daarna klik je op de knop om een afbeelding in te voegen: de knop met een foto van bergen en een zonnetje (1e knop in de afbeelding).

Na het klikken op de knop verschijnt de popup om een bestand mee in te voegen. Klik in deze popup op "Bladeren". Je kan nu de afbeelding selecteren om te plaatsen in de tekst. Voor meer informatie over het selecteren van afbeeldingen kan je de handleiding voor het selecteren van bestanden bekijken,

Na het selecteren van het bestand heb je de mogelijkheid om de breedte en hoogte te bepalen. Deze maten zijn in pixels. Je kan ook de afbeelding plaatsen en later in de editor de afbeelding met de muis schalen.

Door de Uitlijning op links of rechts te zetten kan je de afbeelding naast de tekst zetten. Dit is echter vaak niet aan te bevelen omdat de weergave op mobiel minder voorspelbaar is.

afbeelding invoegen
eigenschappen afbeelding

Structuur en koppen

Met de knop opmaak kunnen koppen in de tekst worden gevoegd. Hierbij kan worden gekozen uit Kop 1 t/m 6. In het algemeen is de titel van de pagina al in Kop 1, dus is het het beste de eerst volgende knop Kop 2 te maken.

Over het algemeen is het gebruik van Kop 2 voldoende. Alleen als de tekst onder een Kop 2 heel lang wordt kan je deze verder verdelen door regels van een Kop 3 tussen te voegen.

Gebruik de koppen niet als opmaak (bijvoorbeeld Kop 5 gebruiken omdat deze de juiste grootte heeft). Koppen niet juist gebruiken heeft een negatieve werking op de plaatsing van de website in Google. Meer hier over in de handleiding over zoekmachine vriendelijke teksten schrijven.

structuur en koppen

Opsommingen en lijsten

De tekst editor bied de mogelijkheid om zowel genummerde als niet genummerde lijsten in te voegen. Om een genummerde lijst in te voegen gebruik je de knop met een 1 en 2 onder elkaar (1e knop in de afbeelding). Om een ongenummerde lijst in te voegen gebruik je de knop met de bolletjes onder elkaar (2e knop in de afbeelding).

Er zijn ook twee knoppen om binnen de lijsten in te springen. De 4e knop uit de afbeelding zorgt er voor dat de regel in de lijst waar de cursor staat naar 1 niveau dieper springt. Met de 3e knop uit de afbeelding zorgt er voor dat de regel weer een niveau terug spring.

opsomming en lijsten

Speciale tekens invoegen

Omdat niet alle tekens op je toetsenbord zitten heeft de tekst editor de mogelijkheid om speciale tekens in te voegen. De knop hiervoor ziet er uit als het griekse teken voor Omega (laatste knop in de afbeelding).

De balk opent de popup waarin je kan selecteren wel teken je in wilt voegen.

speciale tekens invoegen
speciale tekens

Citaat

Met de knop die er uitziet als twee aanhalingstekens kan je van de geselecteerde tekst een citaat maken. De tekst krijgt dan een andere opmaak. De tekst dient wel los van de overige tekst te staan.

citaat

Horizontale lijn invoegen

Om een horizontale lijn in de tekst te plaatsen gebruik je de knop die een dikke balk tussen wat regels tekst voorstelt (4e knop in de afbeelding).

horizontale lijn invoegen

Tabellen

De tekst editor ondersteund de mogelijkheid voor het invoegen van tabellen. Er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Gebruik niet meer dan 2 a 3 kolommen als de tabel ook op mobiel getoond moet worden
  • Maak de tabel 100% breed zodat deze ook schaalt op mobiel
  • Gebruik de tabel voor het tonen van gegevens, niet om de pagina mee in te delen. De indeling werkt dan niet goed op mobiel.

Om een tabel toe te voegen klik je op de knop die als afbeelding een tabel van 3 kolommen en 2 rijen heeft (3e knop in de afbeelding). Deze knop opent de pop-up om een tabel mee toe te voegen.

In de popup kan je aangeven hoe veel rijen en kolommen je in de popup zou willen. Het is aanbevolen de Breedte van de tabel op 100% te zetten en de Hoogte leeg te laten.

Bij het onderdeel koppen kan je aangeven of je in de eerste rij, eerste kolom of beide koppen wilt tonen in plaats van gegevens. Deze koppen krijgen een iets andere opmaak.

Na het invullen klik je op "OK" om de tabel aan te maken.

 

tabellen
tabeleigenschappen

YouTube video invoegen

Waar mogelijk bevelen we aan om YouTube video's toe te voegen via de front-end. Soms kan het echter toch praktischer zijn om de video via de tekst editor toe te voegen. Hiervoor is de YouTube knop (2e knop in de afbeelding).

De YouTube knop opent de YouTube pop-up. Hierin kan je de embedcode van de video invoegen (deze kan je verkrijgen op de YouTube pagina zelf). In plaats van de embedcode kan je er ook voor kiezen om de url van de video in het veld er onder te plaatsen.

Vergeet niet het vinkje aan te zetten bij "Responsive video" zodat de video ook schaalt op mobiel!

 

youtube invoegen
youtube video insluiten

Zoeken en vervangen

Ben je op zoek naar een woord ergens in de tekst die je geschreven hebt? Dan is het makkelijk de zoekfunctie te gebruiken. De zoekfunctie wordt gestart met de knop met het vergrootglasje (zie afbeelding).

Komt een woord meerdere keren voor in de tekst en wil je het vervangen door een andere woord. Gebruik dan de zoek en varvang functie. Deze functie wordt gestart met de knop met een b en een a die uitgewisseld worden (zie afbeelding).

Met de derde knop uit deze afbeelding kan alle tekst worden geselecteerd. Handig als je bijvoorbeeld de gehele tekst wilt vervangen door een andere tekst (zie ook het stukje over Knippen, plakken en kopieëren).

zoeken en vervangen
zoeken en vervangen pop-up